W warunkach Cognor S.A. Oddział HSJ w Stalowej Woli są prowadzone systematyczne badania i analizy w celu przystosowania modelu opisanego normą ASTM A 255-89 „Standard Method for End- Quench Test for Hardenability of Steel” do przewidywania hartowności stali.
W wyniku prowadzonych badań opracowano „Katalog Selektów Stali” zawierający ograniczenia składu chemicznego dla wytwarzanych gatunków pod kątem między innymi uzyskania wymaganej hartowności stali.
Duże znaczenie dla skuteczności dodatku boru, którą ocenia się z próby hartowania od czoła, a nie z analizy chemicznej, ma sposób dodawania boru do roztopionej stali. Mechanizm oddziaływania boru na hartowność stali jest ściśle związany z postacią jego występowania w austenicie. Stal do której wprowadza się dodatek boru musi być dobrze odtleniona. Musi zawierać również pierwiastki o silnym powinowactwie chemicznym do azotu aby zapobiec powstawaniu azotku boru a przynajmniej zabezpieczyć odpowiednią ilość boru rozpuszczonego, który efektywnie wpływa na kinetykę rozpadu przechłodzonego austenitu. Zbyt mała zawartość boru nie daje pożądanych efektów, a zbyt duża obniża własności mechaniczne w wyniku intensywnego wydzielania się związków boru na granicach ziarn. Tylko bor rozpuszczony w austenicie w temperaturze austenityzowania powoduje podwyższenie hartowności stali.